Ученици, студенти и наставници обележили Мол дан

Хемијски факултет 02Поводом Дана мола, 23. октобра, студенти, волонтери акције Отворене лабораторије, на Хемијском факултету у Београду обележили су овај датум занимљивом промоцијом хемије.

У оквиру акције, пуштен је кратак филм Мол, аутора Иване Дрндић и Војислава Ђорђевића. Кроз кратак осврт на живот и рад Амадеа Авогадра, студенти су се подсетили историје хемије и прочитали мноштво занимљивости везаних за количину супстанце.

Најзаинтересованији пролазници учествовали су у питалицама и своје одговоре убацивали у кутије, упоређивали су масе 1 мол понуђених супстанци и коментарисали са волонтерима. Због недостатка дигитрона и великих експонената јављали су се разни проблеми са рачунањем, што је прилично насмејало све присутне у холу Хемијског факултета.

Хемијски факултет 04

Акција је протекла испуњена мноштвом енергије, изненађења и измамљених осмеха приликом тражења „помоћи од Авогадра“ на огласним таблама.

Хемијски факултет 03

Мол дан обележен је и у Ковину, у Основној школи „Јован Јовановић Змај“ која се одазвала позиву Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Српског хемијског друштва и Хемијског факултета Универзитета у Београду. Ученици ковинске „Змајеве“ школе укључили су се у обележавање Мол дана, тако што јенаставница Душанка Наранчић час хемије у седмим разредима посветила молу и кроз атрактивне огледе и разговор са ученицима на оригиналан начин промовисала ову занимљиву науку.

Дан мола се сваког 23. октобра од 6,02 ујутру до 6,02 после подне у свету обележава дуже од двадесет година. Они који су се укључили у о ову популаризацију хемије, у поменутом термину који одговара Авогадровом броју (6,02-10-23, односно 6,02 × 10^23) часове хемије посветили су молу и у своју акцију укључили не само ученике већ и друге грађане.

Више о Дану мола сазнајте на следећој адреси www.moleday.org

Скорашњи чланци