Приоритет је сузбијање свих облика насиља

Ђукић Дејановић је у интервјуу за данашње издање дневног листа „Политика“ навела да је при Кабинету председнице Владе формиран тим који на томе предано ради, а да ће део за који је задужено Министарство просвете бити везан за саветодавни рад.

Она је указала на то да већ током лета сви родитељи, ученици и наставници који имају потребу за стручним саветовалишним радом у школи могу наћи стручне тимове који ће им помоћи.

Према њеним речима, 1. септембар ће у образовним установама бити прожет осећањем сете, туге и достојанства за оне које смо изгубили у масовним убиствима, али и обавезе да се у име њих ради на томе да школство буде боље.

Министарка је пренела да статус просветних радника и комуникацију са њима сматра веома важним, и нагласила да се њима мора обезбедити већи ауторитет, као и бољи материјални положај.

У том контексту, она је навела да су за сада процене Владе да може бити 5,5 одсто повећања плата за запослене у образовању већ у септембру, а јануарска плата ће им бити увећана за 10 одсто.

Такође, како је истакла, узеће се у обзир и глас синдиката и њихова очекивања, али и реална процена финансијских могућности.

Када је реч о бесплатним уџбеницима које сада добијају ђаци у Београду и могућностима да тако буде и у целој земљи, Ђукић Дејановић је подвукла да Министарство ради на томе да се за децу која имају посебне социјалне потребе из буџета издвоји новац за бесплатне уџбенике.

Наша сугестија ће бити дата локалним самоуправама да следе пример Београда где год је то могуће, закључила је она.

Интервју можете прочитати овде. 

Извро: Министарство просвете

Скорашњи чланци