Осврт: Европска недеља програмирања

цоде wеекцоде wеек

Поводом Европске недеље програмирања која је другу годину за редом од 11. до 17. октобра обележена на читавом континенту, одржано је на хиљаде догађаја посвећених овој важној вештини.

Србија се са својих 102 догађаја која су одржана током седам дана веома активно укључила у обележавање Европске недеље програмирања и за то добила бројне похвале. На табели најактивнијих земаља Европе (број организованих догађаја у односу на популацију) нашла се на 9. месту.

Ученици, наставници, родитељи, компаније, организације цивилног друштва и ентузијасти заједно су учили о програмирању, стицали основне вештине из ове области и учествовали у активностима које ослобађају креативност.

Зашто је познавање програмирања важно?

Програмирање је пресудно за разумевање начина на који користимо рачунар и све доступне алате. Основне вештине програмирања ће бити потрбне за многа занимања будућности, а више од 90 одсто занимања у данашње време захтева одређана знања у области информационо-комуникационих технологија.

„Учењем програмирања развија се логичко размишљање и деца тако уче да разумеју и стварају нове технологије, а не само да их користе. Основно знање из области информационих технологија је неопходно не само ученицима да би их на време припремило за будућност већ је неопходно и свим грађанима данас, без обзира на то којим се послом баве. Окружени информационим технологијама и сервисима грађани су често само пуки корисници без суштинског знања о суштинским механизмима који их покрећу. Са друге стране светска истраживања предвиђају мањак технолошки образоване радне снаге од скоро 2 милиона до 2018. године, док се број њима намењених послова, рапидно повећава“, навели су министар просвете, науке и технолошког развоја Срђан Вербић и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић у заједничком позиву школама да се укључе у ову манифестацију.

Осим ученика и наставника, министри су позвали и компаније, непрофитне организације и остале заинтересоване грађане да узму учешће у Европској недељи програмирања и придруже се иницијативи која ће приближити информационе технологије широком кругу грађана разних узраста и указати да програмирање постаје елемент писмености у модерном друштву.

Издвојили смо свега неколико од 102 догађаја која су организована широм Србије.

Скорашњи чланци