Кризне интервенције у образовно-васпитним установама

Велике поплаве које су Србију погодиле у мају ове године, служе нам као лекција да се припремимо за евентуалне будуће кризне ситуације које су, нажалост, део наше свакодневице. Иако су у тим тренуцима све школе у Србији правовремено и исправно реаговале и на тај начин спречиле евентуалне несреће, ови као и многи други бурни догађаји и стечена искуства нагоне нас да се још боље припремимо и да изнова  постављамо питања о превентиви, али и о спремности за реаговање у најразличитијим кризним ситуацијама.

Тим поводом, Јединица за превенцију насиља Министарства просвете, науке и технолошког развоја у сарадњи са Немачком организацијом за међународну сарадњу (ГИЗ) и пројектом „Јачање структура за оснаживање и партиципацију младих у Србији“ представили су приручник „Психолошке кризне интервенције у образовно-васпитним установама“.

ГИЗ-12 Конференција промоција прируцника фото медија центар

„У протеклом периоду били смо сведоци различитих кризних ситуација које су захтевале компетенције које превазилазе оно што смо као знање добили током нашег школовања. Захтевале су да помажемо деци да се суоче са губицима и преброде захтевне и тешке догађаје, а у исто време смо осећали да и нама треба подршка и помоћ“, навео је министар Вербић поводом промовисања овог документа.

Приручник је намењен запосленима у образовно-васпитним установама. Служи као практичан водич за поступање у кризним ситуацијама и садржи упутства како организовати живот и рад у образовно-васпитним установама након таквог догађаја. Пружа знања и информације о кризним ситуацијама као што су насиље већих размера, несрећа у којој су тешко повређени ученик или наставник, смрт, природне катастрофе итд. које на краће или дуже време поремете функционисање и уобичајени ток живота у установи.

Приручник је настао као резултат обука тимова за кризне интервенције које су одржане у 18 школских управа на територији Србије и кроз које је прошло око 1000  запослених у образовно-васпитним установама.

Скорашњи чланци