Потписан Меморандум о сарадњи три министарства о реализацији Пилот пројекта „Свако дете има право да одраста здраво!“

Меморандум о сарадњи Министарства просвете, Министарства здравља и Министарства спорта о реализацији Пилот пројекта „Свако дете има право да одраста здраво!“ потписан је данас у Скупштини Србије.

Меморандум је у име Министарства просвете потписала државни секретар проф. др Маријана Дукић  Мијатовић. Меморандум су потписали и министар спорта Зоран Гајић и  министарка здравља Даница Грујичић. Потписивању је присуствовао и председник Скупштине Србије Владимир Орлић, као и председница Пододбора за спорт Народне Скупштине Татјана Медвед.

Маријана Дукић Мијатовић истакла је да је реч о веома значајном пројекту и изразила захвалност председници Пододбора за спорт Татјани Медвед, на иницијативи.

У школској 2023/2024. години Пилот пројекат Свако дете има право да одраста здраво, ће се реализовати  у основним и средњим школама које остварују једносменски рад и то у 70 одељења првог циклуса и у 30 одељења другог циклуса основног образовања и васпитања, као и у 20 одељења у средњем образовању и васпитању“, навела је Дукић Мијатовић.

Она је додала да ће ученици – учесници овог Пилот пројекта у основној школи имати пет часова недељно наставе физичког и здравственог васпитања, док ће ученици у средњој школи имати четири часа недељно.

Физичке активности и бављење спортом у школском узрасту јесу један од најважнијих фактора утицаја на правилан развој и раст, као и свеукупни развој личности ученика и због тога посебну пажњу посвећујемо унапређивању физичких способности и моторичких вештина ученика“, казала је државна секретарка.

Дукић Мијатовић је навела да је наставa физичког и здравственог васпитања, присутна  у свим школама и реализује се као обавезан предмет, који је прописан планом и програмом наставе и учења.

Министарство просвете ће у наредном периоду извршити селекцију школа које ће бити укључене у Пилот пројекат, формирати радне групе чији је задатак да припреми програме и материјале за реализацију додатних часова наставе физичког и здравственог васпитања, као и да дефинишу неопходне правце и задатке за припрему програма додатног рада наставе физичког и здравственог васпитања. План је да имплементације у свим школа буде од школске 2024/2025. године.

Извор: Министарство просвете

Скорашњи чланци