Почело полагање завршног испита у другом року

mala_matura1

Други рок завршног испита у основном образовању и васпитању почео је данас тестом из српског, односно матерњег језика, а ученике из Београда који тест полажу у Основној школи „Владислав Рибникар“ посетио је помоћник министра просвете за основно и предшколско образовање и васпитање и образовање одраслих мр Љубиша Антонијевић и поручио да у средњим школама има довољно места за све.

Завршни ипсит у августовском року полаже укупно 1.268 ученика, а само у Београду за полагање пријавило се 136 ђака, који због болести, привремене спречености на завршни испит нису могли да изађу у јуну. Помоћник министра Антонијевић рекао је новинарима да се за други круг завршног испита пријавило 1.268 ученика, али да ће се након завршеног тестирања знати колико је њих изашло на завршни испит.

За ученике који због болести ни данас нису могли да изађу на завршни испит, организовано је полагање код куће, за двоје ученика из Школске управе Београд наставници су однели тестове кући. Реч је о деци која су недавно изашла из болнице, а полагање завршног испита је потврда о завршеном осмогодишњем школовању, односно не може да се заврши основна школа док се не положи завршни испит.

Тест из математике ученици ће решавати сутра, док је комбиновани тест заказан у среду. У средњим школама у Србији након јунског уписа остало је 13.000 слободних места.

Прелиминарни резултати августовског завршног испита биће објављени у школама 21. августа, а коначни резултати 23. августа, када је и рок за предају попуњене листе жеља за упис у средње школе. Упис ученика биће 27. и 28. августа. Ученици из школа које припадају Школској управи Београд тај тест, у оквиру завршног испита на крају основног образовања и васпитања, полажу у Основној школи „Владислав Рибникар“ (Краља Милутина 10, Београд).

Скорашњи чланци