Резултати завршног испита и уписа у средње школе

upis-srednja-skolaПрема подацима Министарсва просвете, науке и технолошког развоја, у средње школе на територији Републике Србије од укупно 65.876 ученика који су завршили осми разред 2013/2014. године и у јуну полагали завршни испит у основном образовању и васпитању, уписано је 63.743, док ће малу матуру у августовском року полагати 1.118 ђака.

У првом уписном кругу уписано је 63.213 ученика, а у другом кругу 530. Проценат уписаних ученика према прве три жеље износи 88.06 одсто.

Министар просвете, науке и технолошког развоја др Срђан Вербић је на данашњој конференцији за новинаре у Влади Републике Србије изразио задовољство поводом успешно спроведеног завршног испита и додао да су ученици најбоље резултате остварили на комбинованом тесту, иако је он први пут спроведен ове године.

Ученици су у просеку из српског/матерњег језика постигли 9.22 од 16 бодова (57.62 одсто), математике 8.57 од 16 бодова (53.56 одсто) и 4.87 од 8 бодова на комбинованом тесту (60.87 одсто). Просечан успех основаца који носе из школе је 48.68 од максималних 60 бодова, а просечан број бодова при упису је 71.33 од могућих 100.

Помоћник министра за школске управе, стручно-педагошки надзор и средње образовање и васпитање др Зоран Костић навео је да су основци имали на располагању 221 образовни профил, уз новине у образовној понуди као што су гимназија за обдарене ученике за рачунарство, као и профили бравар-заваривач, инсталатер и индустријски механичар. Костић је навео да су најатрактивније биле медицинске школе, гимназије и техничке школе.

Помоћник министра за предшколско образовање и васпитање и образовање одраслих мр Љубиша Антонијевић изразио је задовољство због тога што је постигнуто да сви ученици завршни испит полажу под једнаким условима. Антонијевић је рекао да су на испит изашли готово сви од 842 ученика из поплављених подручја, и додао да ће преосталих 10 завршни испит полагати у августу.

Директор Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања др Драган Банићевић говорио је о улози Завода у извођењу завршног испита.

Други уписни рок за средњу школу биће одржан 18. августа за матерњи језик, 19. августа за математику, а 20. августа за комбиновани тест. Резултати ће бити познати 23. августа, док је упис планиран за 27. и 28. август.

Више информација о завршном испиту можете преузети овде.

Више информација о упису у средње школе можете преузети овде.

Скорашњи чланци