Завршен испит за мале матуранте

Завршни испит у основном образовању и васпитању за ученике осмог разреда основних школа на територији Републике Србије успешно је окончан. Министарство просвете, науке и технолошког развоја изражава задовољство због високог процента излазности осмака на испит, као и чињенице да је мала матура протекла без већих проблема.

Испит из српског/матерњег језика полагало је 67.640 од укупно 68.744 ученика. Од 1104 ученика који нису изашли на испит, свега 415 су редовни ученици осмог разреда, док су преостали полазници програма образовања одраслих. Слични су подаци и са завршног испита из математике: на испит није изашло 1145 особа, од чега 428 осмака. На комбиновани тест није изашло 1119 особа, од чега 449 осмака, док су преостали полазници програма образовања одраслих.

Свега око 50 ученика осмог разреда из подручја угрожених у поплавама није изашло на завршни испит и они ће га полагати у додатном року у августу.

Претходних дана појавиле су се информације у медијима да су се тестови са завршног испита појавили на црном тржишту и да се продају по цени од 1000 динара. Ти тестови су достављени Заводу за вредновање квалитета образовања и васпитања где је утврђено да они нису ни у каквој вези са завршним испитом. Задаци ни по садржају, ни по облику, ни по типу задатака не одговарају садржају оригиналног завршног теста па је закључено да се ради о лажним тестовима. О овоме је обавештена и полиција.

Направљене су и две исправке кључа на тесту из српског језика, од којих се једна односи на признавање тачних одговора иако су написана латиничним писмом, док се друга односи на питање број 5 у ком се тражило да се подвуку непроменљиве речи у реченици. Упутство за оцењивање теста из српског језика предвиђало је у да се у овом задатку подвуку речи не, од и далеко, а биће признати и одговори у којима су подвучене само речи не и од.

Прелиминарни резултати испита познати су од 20. јуна 2014. године, коначни резултати ће бити објављени 26. јуна, а први уписни рок је 7. и 8. јула, а други 10. јула 2014. године.

Инфо

Скорашњи чланци